Leven en werken in tijden van corona

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2010 niet zo hoog geweest: 7,9% van de medewerkers in de verpleging, verpleeghuizen, thuiszorg zat thuis[1]. Ook het verzuim in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra was hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Of dit mede door corona komt, valt niet te zeggen omdat het CBS alleen het verzuim meet en niet de reden van het verzuim.

Voor mensen in de zorg geldt een verhoogde waakzaamheid op compassion fatigue, een vorm van secundaire traumatische stressklachten. Door COVID-19 is niet alleen de werkdruk verhoogd en zijn de arbeidsomstandigheden verzwaard, ook de mentale druk als gevolg van het zien van pijn en leed is toegenomen. Vaak is de praktische bescherming omwille van de veiligheid van de medewerker gelukkig goed is geregeld, al is dat niet overal.


[1] www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/48/ziekteverzuim-verpleging-verzorging-en-thuiszorg-hoogst-sinds-2010


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *